Светски дан менталног здравља обележен је у нашој школи предавањем коме су присуствовали сви разреди средње школе.

Гост на предавању била је Anne Marie Alves Ćurčić, новинарка и активни учесник у осмишљавању и реализацији активности и пројеката из области менталног здравља.

slika
slika

Гошћа и психолог школе су упознале ученике са основним појмовима којима се одређује ментално здравље и различитим аспектима ове врсте здравља. Наглашено је да је ментално здравље важно исто колико и физичко, јер су психа и тело неодвојива целина.

Разговарало се и о емоцијама, кризама, подршци, а дате су и и препоруке коме се може обратити у случају потребе. Ученици су имали прилике да поставе питања и изнесу своја запажања на ову тему.

Један део часа посвећен је анализи приказа менталног здравља у медијима, кроз конкретне примере и уопштено. Наглашено је на шта посебно да обратимо пажњу када у медијима наиђемо на садржаје који се баве темама људских карактеристика, стања и понашања.

При сусрету са оваквим садржајима, веома су важни критички однос и промишљање, јер се у медијима веома често на погрешан начин извештава о догађајима и појавама које нас свакодневно окружују.