slika

У Народној скупштини Републике Србије, 04.10.2022. године, одржана је седница представника ученичких парламената под насловом “МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ ЗДРАВО - допринос деце и младих заштити животне средине”.

Седницу је отворила потпредседница Народне скупштине Републике Србије Снежана Пауновић, затим нам се обратила секретарка Милка Миловановић Минић, у име покровитеља Дечије недеље, Министарства за бригу о породици и демографији и Ива Ераковић - извршна директорка Пријатеља деце Србије, која нам је поручила да “Дечија недеља припада нама деци, да су ту да нас саслушају, подстакла нас да будемо слободни, да се јављамо и исказујемо своје мишљење”.

slika
slika

Током дискусије смо износили своје идеје и препоруке за заштиту животне средине, неке од њих односиле су се на примере добре праксе из наших средсина средина и школа – обавезна рециклажа, организовање еко-секција или акције садње дрвећа. Бавили смо се и дубљим узроцима угрожавања животне средине, преиспитивали смо уврежене ставове који утичу на немарно или, насупрот томе, проактивно понашање у циљу заштите животне средине. Тиме смо показали нашу иницијативу за укључивање у побољшање заштите животне средине.

slika

Имали смо прилику да се упознамо са пројектом Пријатеља деце Србије “ДИЈАЛОГОМ од ЕКО анксиозности до ЕКО акције”, који се реализује уз подршку Фондације Темпус (кроз Еразмус плус програм) и да своје ставове о заштити животне средине изразимо кроз истраживање које се у овом пројекату реализује.

Први део седнице чинили су поздрави представника НС и владе РС, али и представљање главног циља у областима које обухвата седница. Други део представљала је дискусија ученика на једну од задатих тема. Свако је имао прилику да стане пред говорницу и изрази своје мишљење, предлоге и поруке.

Сара Јаћевић је искористила прилику и својим говором учествовала у дискусији ученика.

slika

У дискусији смо разговарали о проблемима очивања животне средине са којима се сусрећемо наши вршњаци и ми, али исто тако и одрасли, и начинима на које бисмо моглибисмо могли те проблеме да решимо.

Закључци са седнице, како је речено, биће пренети представницима извршне и законодавне власти. Можемо само да кажемо да смо у овој дискусији уживале и да смо имале прилику да нешто важно научимо. Захваљујемо се Удружењу „Пријатељи деце Србије“ и Министарству, као организаторима и нашој школи што нас је упутила на ову манифестацију.

slika

Ученице III-1 осмислиле су поруке којима наглашавају оно што је деци најпотребније да расту,сазревају, науче да буду своји, да једнога дана постану људи.

slika

У оквиру различитих активности, поводом обележавање “Дечије недеље”, ученици сва три одсека (класичан балет, савремена игра и народна игра) средње Балетске школе “Лујо Давичо” су имали прилику да представе свој рад и своје ставове. Слични, а у исто време веома различити, сви теже истом циљу - расту, развоју, напретку, међусобном разумевању, прихватању, признању и љубави!

Поруке које су наши ученици послали су:

Ми растемо када нас...

  • ... РАЗУМЕТЕ
  • ... СХВАТАТЕ НАШЕ РАЗЛИЧИТОСТИ
  • ... ВОЛИТЕ

Ученици другог и четвртог разреда Основне балетске школе учествовали су на Фестивалу дечјег стваралаштва поводом Дечје недеље у Установи вождовачки центар “Шумице”. Заједно са својим наставницима припремили су видео материјал на тему “Шта детету треба да расте до неба”.

Ученици II-1 одељења основне Балетске школе “Лујо Давичо” сматрају да нам је свима потребна подршка и припадност! Кроз игру и глуму приказали су колико је подршка пријатеља важна. Желели су да подстакну сву децу ДА ВЕРУЈУ У СВОЈЕ СНОВЕ!

Ученици одељења II-1 средње школе су у оквиру часова одељењског старешине, заједно са разредном Владаном Иванов, професорком енглеског језика, припремили видео материал и учествовали на конкурсу.