dan-tradicije

Поводом обележавања новог и значајног државног празника " Дана српског јединства , слободе и националне заставе " ученици Балетске школе " Лујо Давичо " , Одсека за народну игру, учествовали су 15.09. на манифестацији" Дан традиције" у организацији Дечјег кутурног центра и Удружења кореографа народних игара Србије.

dan-tradicije

Циљ ове манифестације је откривање идентитетске вредности баштине и наслеђа свог народа кроз креативан однос према историјској грађи , као и подизање свести о националној припадности. На велокој сцени на Тргу Репулике организован је концерт традиционалне игре и песме , свирача старих инструмената и оркестара, уз сајам старих заната и националне кухиње, са идејом да на овај начин они постану инспирација будућим генерацијама. Главни мотив ове манифестације било је коло , као саборни мотив српства , јединства и традиције , а читава свечаност носила је назив " Огледало предака".

dan-tradicije

Почетак манифестације обележио је свечани дефиле учесника кроз Кнез Михаилову улицу , а свечану поворку чинили су чланови културно-уметничких друштава из целе Србије , као и ученици наше школе , обучени у народне ношње. Главни музичко-сценски програм изведен је потом на великој бини , која је за ту прилику постављена на Тргу Републике, а наши ученици извели су кореографије " Шумадија " и " Крајиште ".

dan-tradicije

Била је то лепа прилика да се Балетска школа " Лујо Давичо " представи широј публици и учествује у првом обележавању новог државног празника.