takmicenje

Иво Андрић

Поводом обележавања 60 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу у библиотеци школе одржан је час српског језика и књижевности посвећен овом значајном датуму. Нобелов комитет је доделио ово признање "за епску снагу којом је обликовао теме и приказао судбине људи током историје своје земље" и тиме омогућио упознавање читавог света са, како Андрић каже, "малом земљом међу световима".

takmicenje

Сам писац се тог 10. децембра 1961. године захвалио на награди чувеном беседом "О причи и причању", чије смо делове читали на часу посвећеном овом великану српске књижевности.

takmicenje
takmicenje

Разговарали смо о значају и месту приче у људском животу, о потреби за причањем као једној од основних потреба човека, о томе како нам приче помажу да се у животу "нађемо и снађемо", јер, како Андрић каже, "приповедач и његово дело не служе ничему, ако на један или други начин, не служе човеку и човечности".

takmicenje

На часу је посебно било речи о Андрићевом подсећању у беседи на то шта значи

БИТИ ЧОВЕК

"рођен без свог знања и без своје воље, бачен у океан постојања. Морати пливати. Постојати. Носити идентитет. Издржати атмосферски притисак свега око себе, све сударе, непредвидљиве и непредвиђене поступке своје и туђе, који понајчешће нису по мери наших снага, а поврх свега, треба још издржати своју мисао о свему томе. Укратко: бити човек ”,

И БИТИ СВОЈ!